🥋 ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 🥋 


Judo A: 

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 17:00-18:00


 Judo Kids B ( 8-11 ετών)

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 19:00-20:00


Αγωνιστικό Τμήμα Judo – A:

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 20:00-21:00


Αγωνιστικό Τμήμα Judo – B:

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 20:00- 21:00


 Judo Ενηλίκων: 

Τρίτη-Πέμπτη: 21:00- 22:00

 

Διδάσκει: Λεονταρίδης Κωνσταντίνος, Χάχαλης Ιωάννης, Κόκκας Ελευθέριος, Μπουρδέκας Δημήτριος.

Υπεύθυνος Τμήματος: Λεονταρίδης Κωνσταντίνος, 6974 193 706.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ JUDO

Το Judo δημιουργήθηκε από JigoroKanoτον Jigoro Kano ως παιδαγωγικό σύστημα με ρίζες στις κλασσικές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας και με σκοπό την ανασυγκρότηση του Ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη σύνδεσή του με την Ιαπωνική κουλτούρα. Λέγεται ότι ο Κάνο κατέληξε στο Τζούντο αναζητώντας τρόπους και νέες τεχνικές με τις οποίες θα αντιμετώπιζε τους μεγαλύτερους μαθητές του Ζίου Ζίτσου (σ.σ. Τζουτζούτσου όπως είναι η ακριβής ονομασία του).

Η αλήθεια είναι ότι υιοθέτησε πολλές από τις τεχνικές του Ζίου Ζίτσου και ταυτόχρονα εφάρμοσε καινούργιες. Οριοθετώντας, όμως, ως βασικό στόχο του αθλήματος, εκτός από τη διάπλαση του ανθρώπινου σώματος και τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της πνευματικής και ηθικής πειθαρχίας, μετέτρεπε το Τζούντο από μια νέα πολεμική τέχνη, σε πραγματικό τρόπο ζωής.
Το 1882 ο Τζίγκορο Κάνο ίδρυσε το Kodokan Judo που σιγά-σιγά άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Το 1907 υπολογίζεται ότι είχε ήδη 10.000 αθλητές – μέλη. Για τριάντα χρόνια ο Τζιγκόρο Κάνο αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση και εξάπλωση του αθλήματος. Βασικός συνεργάτης του Βαρόνου Πιερ Ντε Κουπερτέν, είχε ενεργό ρόλο στο Ολυμπιακό Κίνημα, όντας και μέλος της ΔΟΕ.

Ο Τζιγκόρο Κάνο δεν πρόλαβε να δει εν ζωή (πέθανε το 1938), την είσοδο του competitionΤζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1964 στο Τόκιο) ούτε την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (το 1951), την οποία είχε προτείνει ο ίδιος από τη δεκαετία του ‘30.

Για την ακρίβεια ήταν 12 Μαΐου του 1951 όταν σε ένα δωμάτιο του κινέζικου εστιατορίου Choy’ s στο Λονδίνο, εννέα χώρες υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) έχει στα μητρώα της περισσότερες από 180 χώρες-μέλη. Νωρίτερα, το 1948, είχε ιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τζούντο ενώ το 1951 διεξήχθη και το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η εισαγωγή των κατηγοριών επηρέασε άμεσα την ανάπτυξη του Τζούντο, ενώ οκτώ χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964, στην ίδια πόλη, διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με συμμετοχή 31 αθλητών από 21 χώρες. Το 1980 διεξήχθη, για πρώτη φορά, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και για τις γυναίκες. Δώδεκα χρόνια, αργότερα, το 1992 στη Βαρκελώνη το Τζούντο γυναικών συμπεριλαμβάνεται και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεκινά πλέον από πολύ μικρή ηλικία μέσω εξειδικευμένης, παιγνιώδους μορφής, προπόνησης αναπτύσσοντας κινητικές δεξιότητες και πνευματική πειθαρχία σε ύψιστο βαθμό.